Category en not found
Category katalog not found
Category katalog not found
Category katalog not found
Category katalog not found
Category robots.txt not found
Category katalog not found
Category content not found
Category cms.xml not found
Category 39v3 not found
Category katalog not found
Category robots.txt not found
Category robots.txt not found
Category autodiscover not found
Category robots.txt not found
Category adminer_.php not found
Category katalog not found
Category katalog not found
Category robots.txt not found
Category katalog not found
UPOZORNĚNÍ

Vážení zákazníci, ve státní svátky 5. a 6. 7. 2024 budou všechny naše pobočky K&V ELEKTRO zavřené a nebude dostupná ani naše zákaznická linka. Výdejna na pobočce Smíchov pro Vás bude otevřena od 7.00 do 20.00. Děkujeme za pochopení. 

253 253 254
Po–Pá: 7:00 – 18:00, So: 7:00 – 13:00
Název nebo číslo produktu, kategorie...
0
Porovnávač
0Košík
ÚvodVelkoobchod a registraceAkceProdejny a kontaktyVše o nákupuBlogKariéraO společnosti
Kategorie produktů
Název nebo číslo produktu, kategorie...
Název nebo číslo produktu, kategorie...
K&V ELEKTRO
Vyznejte se v silových kabelech!

Vyznejte se v silových kabelech!

Ať už jste velkoobchodní či maloobchodní zákazník, u nás naleznete velký výběr kabelů za výhodné ceny. V tomto článku nahlédneme do problematiky silových flexibilních a pevných kabelů. Poradit se můžete také u nás na prodejně, prostřednictvím telefonu nebo chatu na stránkách.

Pro začátek by bylo potřeba zmínit, že vodič je jeden drát obalený v PVC izolaci. Několik vodičů dohromady tvoří kabel. Plášť kabelu chrání vodiče proti mechanickému poškození. Speciálně silové kabely se používají k přenosu elektrické energie v elektroinstalacích, pro napájení strojů a různých zařízení (např. ventilátory, světla) a k nabíjení různých zařízení.

Silové kabely pro pevné uložení

Silové kabely mají jádro z pevné měděné žíly. Obvykle jsou jednožilové nebo složené z několika pevných vodičů, které jsou určené pro pevné, statické uložení, jež nevyžaduje mechanické namáhání (např. pod omítku, do žlabů, do rozvaděče apod.), a tudíž se s nimi může hýbat pouze během instalace.

CYKY kabely

Velké skladové zásoby a široký výběr CYKY kabelů u nás naleznete se stejnou samozřejmostí jako v pekárně Šumavu. CYKY kabely, lidově „cykyny“, jsou pevné kabely určené pro statickou polohu ve chráničkách v pevných elektroinstalacích ve vnitřním i venkovním prostředí. CYKY kabely se používají v běžných domácnostech a komerčních budovách, pro rozvody elektřiny ve zdech a podlahách či kabelových žlabech. Název kabelu CYKYLo označuje úzké kabely pod omítku, pro které není potřeba vysekávat hlubokou drážku.

JYTY kabely

JYTY kabely jsou také silové kabely určené k pevnému uložení, ale na rozdíl od CYKY jsou kabely vybaveny stíněním proti elektromagnetickému rušení, a tak jsou vhodné pro použití v průmyslových budovách.

Silové kabely flexibilní

Flexibilní kabely sestávají ze slaněných vodičů, které jsou tvořené z tenkých měděných drátků. Používají se pro ohebné spoje a zakončují se dutinkou. Flexibilní kabely jsou proto ideální pro pohyblivé aplikace a připojení přenosných zařízení, spotřebičů i strojů, se kterými se často manipuluje.

Kdy vybrat flexibilní a kdy silové kabely? Použití kabelů se řídí podle harmonizovaných norem. Např. ke sporáku se hodí zapojit kabel H05VV-F 5Gx2,5 bílá (CYSY 5Cx2,5). Je to třífázový spotřebič, ke kterému uplatníte standardní konfiguraci - tři fázové vodiče, jeden nulový vodič a jeden ochranný vodič.

CYSY a CYLY kabely

Mezi flexibilní kabely se řadí kabely CYSY, které jsou zamýšleny pro domácí spotřebiče, světla, lampy a průmyslová zařízení o napětí do 300/500 V, zatímco CYLY kabely jsou určeny pro vyšší napěťové zatížení do 450/750 V u lehkých a středně těžkých průmyslových aplikací.

CYSY kabely najdete dnes pod názvem např. H05VV-F, kdy písmeno „H“ označuje harmonizovaný kabel podle mezinárodních standardů (harmonizovaný podle HD 21.1 S3), „05“ označuje maximální napětí, „VV“ označuje typ izolace a pláště kabelu, „F“ označuje, že kabel je flexibilní. U CYLY kabelů se počáteční písmeno vymění za „V“.

Gumové a silikonové kabely

Gumové kabely mají vysokou ohebnost a díky pryžovému materiálu jsou vhodné pro náročnější podmínky, kabely H05RR-F pro středně těžké aplikace, H07RN-F pro těžké. Mezi ty nejkvalitnější gumové kabely se řadí kabely Nexans. Silikonové kabely vydrží i velmi vysoké teploty, na e-shopu je naleznete pod názvem SIHF.

Zatímco CYSY a CYLY slouží k přívodu od zásuvky nebo rozvodné krabice k napájenému spotřebiči, gumové kabely mohou být i volně pohozené na zemi tam, kde pevné uložení kabelů nedává smysl, jako například k napájení nářadí, různá dočasná mobilní stanoviště typu stánek na tržišti a tak podobně.

Kabel Nexans TITANEX H07RN-F 3Gx2,5 (CGTG 3Cx2,5)

Samozhášivé kabely

Samozhášivé kabely (nebo také nehořlavé či saunové kabely) jsou určeny pro prostředí s přísnými protipožárními předpisy a místa se zvýšeným nebezpečí požáru, jako jsou sauny, požární trasy, výtahy apod. Také se dělí na pevné a flexibilní. Zatímco hnědé kabely značí zachování funkčnosti při požáru, oranžové nevylučují při požáru jedovaté zplodiny, což zamezuje smrti udušením.

Školený personál na pobočkách

21 poboček a přes 10000 výdejních míst v ČR

Široký sortiment ihned k odběru

Aktuality
10x více bodů za červencové nákupy!

28.6.2024
Když nakoupíš vybrané značky, Tvé body se Ti zdesetinásobí!
Vše zařídíme za Vás!
Zobrazit všechny

© 2024