Category icon.png not found
Category robots.txt not found
Category 39v2 not found
Category 120x120.png not found
Category icon.png not found
Category autodiscover not found
Category robots.txt not found
Category robots.txt not found
Category autodiscover not found
Category robots.txt not found
Category icon.png not found
Category katalog not found
Category autodiscover not found
Category icon.png not found
Category icon.png not found
Category robots.txt not found
Category autodiscover not found
Category icon.png not found
Category icon.png not found
Category autodiscover not found
253 253 254
Po–Pá: 7:00 – 18:00, So: 7:00 – 13:00
Název nebo číslo produktu, kategorie...
0
Porovnávač
0Košík
ÚvodVelkoobchod a registraceAkceProdejny a kontaktyVše o nákupuBlogKariéraO společnosti
Kategorie produktů
Název nebo číslo produktu, kategorie...
Název nebo číslo produktu, kategorie...
K&V ELEKTRO
Proč si pořídit elektrické podlahové topení a do kterých místností se nejlépe hodí?

Proč si pořídit elektrické podlahové topení a do kterých místností se nejlépe hodí?

Podlahové topení vám ušetří prostor v pokoji, zajistí rovnoměrné rozložení tepla v místnosti, je vhodné pro alergiky a navíc bezúdržbové. Nehodí se však do všech místností. Kam si toto elektrické topení pořídit?

Podlahové vytápění vzbuzuje v mnoha lidech pocit luxusu, ten ale vůbec nemusí být nedosažitelný. Při použití v nízkoenergetických domácnostech a při správné regulaci termostatem je pořizovací i provozní cena velmi příznivá. Navíc pokud se pro tento druh elektrického topidla rozhodnete, určitě nebudete litovat!

Při pořizování elektrického podlahového topení můžete vybírat mezi elektrickými topnými kabelytopnými rohožemi. Elektrická topná rohož je topný kabel meandrovitě vetkaný do nosné tkaniny – díky tomu je jeho instalace snazší, protože nehrozí překrytí či překroucení kabelů. Hodí se proto pro větší plochy. Topné kabely využijete do zkosených, úzkých, či jinak limitovaných prostor. Ne všechny topné kabely jsou ale určeny k podlahovému vytápění – můžete zakoupit i ty, které se používají například do trubek či okapů.

Výhody a nevýhody podlahového vytápění

Na rozdíl od klasických typů elektrického vytápění, jako jsou přímotopy či akumulační kamna, podlahové topení charakterizuje rovnoměrné rozložení tepla v místnosti. Vaše tepelná pohoda je navíc zajištěna tím, že většina z nás vnímá nejpříjemněji právě teplo od nohou.

Elektrické podlahové topení pracuje na principu nízkoteplotního zdroje tepla s velkou vytápěcí plochou, která je řádově větší, než plocha běžných topidel. Teplota na povrchu podlahy je proto jen o 2 – 3 °C vyšší, než je teplota v místnosti, standardně tedy okolo 22 – 25 °C.

 Podlahové topení v kuchyni

Podlahové topení v kuchyni

 

Sálání tepla z podlahy vede také k menšímu proudění vzduchu a tím pádem i k nižší prašnosti a optimálnější vlhkosti vzduchu. To ocení především alergici.

Neopomenutelnou předností je dále estetické a prostorové hledisko – elektrické podlahové topení nezabírá žádný prostor, a nenarušuje tedy design vašeho interiéru. Hodí se navíc téměř pod všechny druhy podlah – nedoporučuje se pouze pod silné koberce a ideální také není pod masivní dřevěné podlahy. Při použití kvalitního výrobku a odborné montáži se jedná o bezúdržbové topení.

Pokud uvažujete o pořízení elektrického podlahového vytápění, samozřejmě je třeba vzít v potaz i jeho negativa. Na rozdíl od infra topení, ale i klasických elektrických přímotopů se musíte připravit na pomalejší vytápění prostoru. Delší čas je kompenzován akumulačními vlastnostmi podlahy, která zůstává teplá i několik hodin po vypnutí. Při jeho rozvržení také myslete na to, že by nemělo být umístěno pod nábytkem – ten totiž teplo zadržuje a může navíc dojít i k jeho poškození.

Oproti teplovodnímu podlahovému vytápění mají elektrické topné rohože nižší vstupní náklady, elektrická energie se však může při nesprávné regulaci prodražit. Podlahové topení je proto vždy potřeba vybavit termostatem a jeho nastavení si předem pozorně promyslet. Přetopení místnosti je nejen zbytečně drahé, ale může vést i k poškození podlahové krytiny.

Pokládka topné rohože

 

Podlahové topení se nejčastěji zalévá do betonu či anhydridu, je tedy špatně přístupné pro případné opravy. Přestože jeho instalace není komplikovaná, je ideální jej pořídit při stavbě či větší rekonstrukci a myslet přitom i na kvalitní spodní izolaci, aby vám teplo neunikalo do půdy či podkladu.

 

Kde je vhodné použít podlahové vytápění

Jak již bylo řečeno výše, elektrické podlahové topení je ideální do nízkoenergetických domácností, větší tepelné úniky se projeví na vašem účtu za elektřinu dramatičtěji, než u jiných druhů topení.

Hodí se do místností všech velikostí (včetně různé výšky stropu) i tvarů, rovnoměrně vytopí i pokoje s atypickým půdorysem. Při pořizování podlahového topení berte v potaz rozmístění pevného nábytku. Pokud totiž pokrývá větší plochu podlahy, zachytává i větší teplo, která tak není distribuováno v dostatečné míře. Z tohoto důvodu není příliš vhodné například do ložnice, kde by se v menší místnosti nacházela postel a skříně, které by zakrývaly většinu podlahové plochy.

Podlahové topení se hodí téměř pod všechny druhy materiálu – čím má menší tepelný odpor, tím lépe teplo propouští. Ideální je keramická dlažba, PVC či vinil, které mají výbornou tepelnou vodivost. Využít je můžete i v místnosti s dřevěnou podlahou, čím je ale dřevo masivnější, tím se jeho vodivost zhoršuje, a provoz topení je tak nákladnější. Při střídání teplot také materiál více pracuje a mohou u něj vznikat spáry. Nevhodný je koberec s hustým vlasem. Vždy také berte v potaz maximální povrchovou teplotu konkrétní krytiny, aby se nepoškodila při kontaktu s topením.

Instalace elektrické topné rohože 

Instalace elektrické topné rohože

 

Ze všech výše uvedených důvodů platí, že elektrické podlahové topení nejlépe využijete v koupelně a obývacím pokoji, který není přeplněn nábytkem. Nejlépe si je užijete tam, kde chodíte bez bot, nicméně využít jej samozřejmě můžete i na chodbě a ve vstupní hale. Ideálními povrchy jsou keramika a vinyl, kromě hustých koberců se ale nemusíte obávat prakticky žádného materiálu. Místnosti by měly být kvalitně zateplené. Podlahové topení lze samozřejmě kombinovat i s dalšími druhy topení, jako jsou elektrické konvektory, infratopidla či koupelnové žebříky.

 

Vyběr elektrické podlahové topení na našem e-shopu

Na E1.cz najdete široký sortiment elektrických topných rohoží K&V Thermo s plochou 0,6 m2 – 10 m2 a výkonem 100 W/m2 – 200 W/m2 (nejčastěji 160 W/m2).

Představení topných rohoží K&V Thermo

 

Vybírejte z topných rohoží K&V thermo Basic LEP a Classic, které jsou určeny pro temperování i vytápění podlah. Jsou konstruovány jako meandrovitě vinutý topný vodič s nízkým výkonem a tloušťkou topné rohože 2,5 až 3,5 mm, která zaručuje minimální navýšení podlahy a tím i spotřebu flexibilního lepidla (mazaniny) pro její instalaci. Možnost jednostranného připojení (2LF) snižuje náklady spojené s plánováním i vlastní instalací, čímž odpadá nutnost vracet se se studeným koncem zpět do instalační krabice. Ochranné opletení (1LF, 2LF) vám umožní instalaci ve vlhkých prostorách, jako jsou koupelny a sauny.

Topné rohože Classic široké 30 cm mají textilní nosnou tkaninu a topný kabel s třívrstvou izolací (topné jádro z teflonu), která zaručuje jeho dlouhou životnost a mechanickou odolnost. Rohože Basic LEP široké 50 cm jsou samolepící a nosná síť je vyrobena z plastu.

Hodit se vám mohou také topné rohože se dvěma studenými konci. Termo sada Classic KIT zahrnuje také programovatelný termostat s podlahovým a prostorovým čidlem, dotykovým ovládáním a velkou podsvícenou obrazovkou.

Elektrická topná rohož K&V Thermo Basic LEP IN 2LF 

Elektrická topná rohož K&V Thermo Basic LEP IN 2LF

 

Topné rohože a kabely

Sáhnout můžete také po elektrických topných rohoží DEVIcomfort s jedním studeným vývodem, výkonem 150 W/m2, plochou 2 – 4 m2, šířkou 50 cm a tloušťkou 4,5 mm.

Kromě topných rohoží můžete vybírat i z elektrických topných kabelů. Jelikož nemají nosnou tkaninu, pracuje se s nimi obtížněji, protože hrozí jejich překrytí či překroucení.

Jednožilový topný kabel je tvořen jedním topným vodičem. Oba konce topného kabelu jsou zakončeny netopnou částí tzv. studenými konci. Při instalaci je nezbytné vycházet topným kabelem z instalační krabičky a při zachování roztečí a vhodné trasy se s druhým koncem kabelu vrátit do instalační krabičky. Díky tomu je instalace o něco náročnější na správné rozvržení trasy i s ohledem na délku kabelu.

Dvoužilový topný kabel je na jednom konci opatřen dvěma vodiči pro napájení celého topného kabelu, které se zapojí do instalační krabičky. Druhý konec kabelu bude končit kdekoli na topné ploše, není potřeba se vracet do instalační krabičky, čímž sice je snazší na pokládku, ale také finančně nákladnější.

Pro použití jako podlahové vytápění můžete vybírat z řady topných kabelů K&V Thermo topKABELFenix. V našem sortimentu ale najdete také širokou nabídku topných kabelů pro ohřev venkovních ploch (například řada K&V Thermo uniKABEL) a trubek (K&V Thermo defrostKABEL).

Není pro vás podlahové topení tou pravou volbou? Napsali jsme pro vás také článek o tom, jaké jsou výhody akumulačních kamenna co se soustředit při výběru přímotopu. Kromě klasických druhů elektrického topení nabízíme i stále populárnější infrapanely a další infra topení.

Školený personál na pobočkách

21 poboček a přes 10000 výdejních míst v ČR

Široký sortiment ihned k odběru

Aktuality
10x více bodů za zářijové nákupy!

30.8.2024
Když nakoupíš vybrané značky, Tvé body se Ti zdesetinásobí!
Vše zařídíme za Vás!
Zobrazit všechny

© 2024