Category autodiscover not found
Category katalog not found
Category robots.txt not found
Category robots.txt not found
Category katalog not found
Category 39v2 not found
Category katalog not found
Category autodiscover not found
Category katalog not found
Category katalog not found
Category content not found
Category robots.txt not found
Category robots.txt not found
Category sql.php not found
Category katalog not found
Category katalog not found
Category autodiscover not found
Category katalog not found
Category katalog not found
Category robots.txt not found
UPOZORNĚNÍ

Vážení zákazníci, ve státní svátky 5. a 6. 7. 2024 budou všechny naše pobočky K&V ELEKTRO zavřené a nebude dostupná ani naše zákaznická linka. Výdejna na pobočce Smíchov pro Vás bude otevřena od 7.00 do 20.00. Děkujeme za pochopení. 

253 253 254
Po–Pá: 7:00 – 18:00, So: 7:00 – 13:00
Název nebo číslo produktu, kategorie...
0
Porovnávač
0Košík
ÚvodVelkoobchod a registraceAkceProdejny a kontaktyVše o nákupuBlogKariéraO společnosti
Kategorie produktů
Název nebo číslo produktu, kategorie...
Název nebo číslo produktu, kategorie...
K&V ELEKTRO
Elektroinstalace bezpečně – 5 tipů, na co si dát pozor

Elektroinstalace bezpečně – 5 tipů, na co si dát pozor

Na kvalitní elektroinstalaci se vyplatí nešetřit. V tomto článku naleznete nejčastější rizikové faktory, které je dobré vzít na vědomí, pokud u sebe doma potřebujete rekonstruovat elektroinstalaci nebo ji zařídit novou.

Elektroinstalace musí být správně dimenzována, aby nedošlo k proudovému přetížení. K tomu dojde v případě, že do správně zapojeného obvodu připojíte příliš mnoho druhů spotřebičů nebo více spotřebičů, které pro svoje fungování potřebují vyšší odběr elektřiny. V tomto případě jistič přeruší proud, vypadnou vám pojistky.

1.    Dejte na radu odborníka

Práce elektrikáře se musí řídit podle přísných zákonů a norem ČSN a je to činnost tak složitá, že je v každém případě lepší si k sobě najít odbornou pomoc. Každá stavba je úplně jiná a každá rodina má jiné potřeby, a proto si zajistěte někoho, kdo vám s vaším projektem individuálně a pečlivě poradí.

2.    Jak funguje proudový chránič

Proudový chránič slouží k ochraně lidí před úrazem elektrickým proudem a k ochraně zařízení před poškozením způsobeným únikem proudu. Chránič rozpojí obvod v případě, že dojde k rozdílnému reziduálnímu proudu (proud tekoucí do spotřebiče se nerovná tomu, co proudí přes nulový vodič zpátky).

Např. pokud byste měli sporák s kovovou konstrukcí, což je zařízení třídy ochrany 1, mohlo by se stát, že se uvolní fázový vodič a dojde ke kontaktu s kovovou konstrukcí. V tomto případě by proudový chránič vybavil (tzn. vypnul) obvod. Proud, který je přiváděn skrz chránič do spotřebiče, musí být roven tomu, co odchází nulovým vodičem zpět. Jelikož je však kovová konstrukce u spotřebičů ochrany 1 uzemněná, část proudu půjde zemnícím vodičem přímo do země, a proto proud na fázi není roven zpětnému proudu na nule.

Proudové chrániče s vybavovacím reziduálním proudem I∆n ≤ 30 mA detekují únik proudu při mechanickém poškození izolace, vniknutí vody nebo neopatrném doteku živých částí a rychle přeruší obvod, do pouhých 30 ms. Pro protipožární ochranu se používají proudové chrániče s vyšší citlivostí na únikové proudy I∆n ≤ 300 mA. Proudové chrániče se také dělí podle schopnosti detekovat různé druhy reziduálního proudu.

Typy proudových chráničů:

3.    Vyberte správný jistič a kabely

Jistič má dvě funkce – rozpojí obvod při zkratu nebo přetížení. Zkrat je nulový odpor zátěže (vyhodí hlavní jistič i proudový chránič), zatímco přetížení nastane při průtoku vyšších hodnot elektrického proudu, než je potřeba. Zkratová odolnost i odolnost proti přetížení je uvedena na jističi. Odolnost proti přetížení se počítá v ampérech a odolnost proti zkratu v kA. Odolnost proti přetížení se v domácích podmínkách pohybuje od 2 do 40 A. Účelem jističe je, aby zabránil přetížení vodičů a komponentů.

S jističem je propojen i výběr kabelu. Na jistič s proudovým zatížením do 10 A se používá kabel o průřezu 1,5 mm2, ale pro slabší jistič 6 A se může použít i 0,75 mm2. A dále pro jistič do 16 A jsou vhodné kabely 2,5 mm2, do 25 A se používají 4 mm2. To vše se řídí podle tabulek a norem, záleží také na uložení vodiče, počtu fázových vodičů a jištění. Např. pokud vodič uložíme do lišty a chceme mít proud 50 A, použijeme kabel o průřezu 10 mm2. Na druhou stranu, pokud bychom tento samý vodič uložili pod omítku, můžeme proud zvýšit až na necelých 60 A. To vše je však regulováno normami, ve kterých naleznete přesná data.

Častou chybou, kterou lidé často dělají, je zakoupení jističe s nižšími ampéry ve snaze ušetřit. Slabší jističe však mohou být samozřejmě snadno přetížitelné, což znamená, že elektrické spotřebiče mohou vypadávat. Horší a, dá se říci, skrytý problém ale spočívá v tom, že se spotřebiče mohou mnohem rychleji opotřebovávat díky tomu, že nemohou pracovat na svůj plný výkon. Jak už bylo zmíněno, pamatujte si, že jistič musí dát tolik, co součet spotřeby zařízení, na které je jistič napojen.

4.    Adekvátní velikost kabelů

S kabely to funguje na stejném principu. Pokud si koupíte příliš tenký, tedy poddimenzovaný kabel, bude vám z důvodu velkých úbytků tepla hrozit přepálení kabelu. Jak elektrická energie prochází vodičem, vodič se zahřívá. Pokud vodičem proudí větší proud, než vodič dokáže unést, může dojít k poškození izolace vodiče. Odhalené elektrické vodiče se poté dostanou do kontaktu s hořlavými materiály a požár je na světě. Proto je lepší nepodceňovat situaci, a koupit silnější, ale odpovídající kabel, přestože to na účtence nevypadá moc hezky, jelikož s každým milimetrem cena vyroste.

5.    Nešetřete na neznačkových produktech

V elektroinstalaci na značkových věcech záleží. Nemá to co dělat s módou ani přesvědčivými prodejními argumenty pro předraženou bezcennost. Značkové elektroinstalační komponenty v sobě nesou několik výhod. Splňují totiž příslušné normy a předpisy udané zákonem. Navíc bývají i certifikovány nezávislými institucemi, které výrobky otestují. Zakoupením produktu od známé firmy, která se stabilně drží na trhu již mnoho let, máte jistotu záruky.

Školený personál na pobočkách

21 poboček a přes 10000 výdejních míst v ČR

Široký sortiment ihned k odběru

Aktuality
10x více bodů za červencové nákupy!

28.6.2024
Když nakoupíš vybrané značky, Tvé body se Ti zdesetinásobí!
Vše zařídíme za Vás!
Zobrazit všechny

© 2024